avvana.blogg.se

2013-04-29
18:12:55

Medryttare
Jag har ju en medryttare på Brille vilket jag tycker fungerar jätte bra. Hon red ju från början Karsk, våran förra häst, tills vi gav ut honom till en fodervärd och då fick hon helt enkelt fortsätta med Brille.
 
Anledningen till att vi behövde någon till Karsk var för att han var en i stort sett oinriden travare som vi utbildade. Mamma red honom jätte bra och jag jobbade honom en hel del i från marken men jag "klarade" inte riktig av att rida honom. Blev typ stressad och arg på honom när han bara drog upp huvudet och försökte springa istället för att lungt sitta kvar och fortsätta framåt. Har inget problem med bockande, stegrande och halvgalna unghästar men travare var nog inte riktigt min grej. Så eftersom att mamma inte hann rida varje dag så vart vi tvungen att ha någon. Sen gav vi ut honom på foder då han hade så mycket kapacitet till att bli en superfin ridhäst då han inte alls hade bla. travargalopp så kändes bäst om han kom till någon som kunde ta vara på det. Sen var jag lite sugen på att skaffa ponny nu under mina sista ponnyår ;). Men han har det jätte bra där han står nu!
 
Sen nu med Brille är det riktig skönt att ha en medryttare då man sparar mycket tid. När man har två stycken hästar som ska ridas och tas hand om tar det ett antal timmar varje dag och om man ska hinna med skolan också blir det lite körigt. Går ju dessutom på en "pluggskola" så det är ju inte alltid helt lätt ;). Sen är det även roligt att ha lite sällskap ute i stallet ibland, blir lite ensamt ibland då vi har hästarna hemma. Men hon kommer ut ungefär 2-4 dagar i veckan och hjälper då till med Brille och även annat småpyssel i stallet ibland. Hon har även skrittat och småtravat ut på Mia tsm med mig och Brille men hon är ju inte världens mest pålitliga och lätta häst så är ganska nogrann med vem som får rida henne.
 
Bild på Karsk hos hans fodervärd där han nu kallas Ture (heter Taurus Karsk)
 
 

2013-04-29
17:45:00

Glad tjej!
 
Idag så vart det ju ingen skola för min del då vi åkte iväg med Mia vid kl 11.30. Men sovmorgon blev det inte iaf utan tog hästarna imorse och passade på att fixa stallet då också. Sen vart jag tvungen att plugga lite innan vi åkte...
 
Men om Mia då... Hon var inte halt längre!! :D Så nu får jag änkligen börja rida henne igen. Dock måste vi "börja om" lite från början då hon saknar en massa muskler runt bakben, rumpa och lite vid rygg också. Så blir mycket skrittjobb för att skona hennes knä men kan som sagt iaf börja rida henne mer och mer som vanligt igen. Men ska tänka mycket unghäst när jag rider henne och egentligen börja om från noll helt och hållet. Bara "lättare" saker nu tills hon har byggt upp sig ordentligt. 
Men sååå glad att hon inte har ont längre iaf!!! :)
 
 
 

2013-04-28
20:01:39

Keep dreaming
Riktigt seg och mysig dag idag, inget direkt plugg och inga måsten. Hade dessutom sovmorgon för ovanlighetens skull ;). Brukar alltid få ta morgonen åt hästarna på helgerna då mamma tar dem på vardagarna.
 
Men på em så hoppade jag Brille på banan hemma. Jobbade mycket på kryss och små hinder och fokuserade på att få igen honom i svängarna och att han skulle gå i den galoppen jag ville. Var super duktig och jobbade verkligen upp sig i galoppen så höjde hindrena (3 st) till 110 cm på slutet och hoppade igenom det en gång. Han var superduktig och ett av räckena höjde jag även till 120 cm vilket inte heller var några problem. Han stannade en gång på det först då jag blev lite osäker på avståndet tror jag och på den höjden måste jag verkligen stötta upp honom lite. Men andra gången hoppade han perfekt!
 
Sen badade jag även Mia vilket är lite jobbigt hemma då vi inte har varmvatten i slangen så får använda mig av hinkar ist. Men hon är verkligen super snäll när man tvättar henne, hon står verkligen bara och sover :)! Kan bara slänga vattnet på henne och hon bryr sig inte, bra att hon är cool ibland iaf, haha ;).
 
 

2013-04-28
13:46:17

Mias hälta
Mia var i väg till Strömhsholms klinik för hältutredning för 3 veckor sedan och blev konstaterad halt. Skönt att få reda på vad det var iaf. Hon har varit så konstig på senaste tiden, hon har alltid haft eget humör och haft lite egna ideér men på senaste tiden gick det lite över styr. Hon var jätte snäll att rida ut på då vi endast rider på rakt spår då men så fort vi kom in på ridbanan/ridhuset så bockade hon så fort jag fattade galopp och ville till och med inte hoppa tillslut. Hon hade även en lite skum hälta för ett par månader sedan men den gick över efter en dag bara men antagligen kan det ha hört i hop med det här.
 
Vi åkte iaf upp och efter vi fick reda på att hon var halt så konstaterade vi även att det antagligen satt i höger bakknä. Vi röntagade henne och kände och klämde men kunde inte hitta något tydligt fel. Men vi kom fram till att hon antagligen har gått omkull i hagen eller likande och gjort illa knät. Hon har då inte velat stötta upp ordentligt på knät och har tappat typ alla muskler runt om. Det är det som har gjort att hon har visat hälta nu då hon inte har orkat bära upp högersidan.
 
Men hon fick iaf en kortison och någon annan spruta i knät för att hon inte skulle ha ont längre så hon kunde böra bygga upp muskler igen. Så hon fick vila en vecka och sen har vi nu i två veckor gått med henne i 15-30 min två gånger om dagen. Jag tycker att hon ser bättre ut iaf men imorgon ska vi tillbaka till Strömsholm för återkoll och vi får väl hoppas att jag kan börja jobba min lilla princessa igen!
 
Dock så gick hon omkull igen på våran betongplatta utanför stallet i fredags då hon blev rädd för ett par dovhjortar som kom i full fart och hoppade precis jämte oss när vi kom tillbaka från våran promenad. Jag kunde inte hålla henne och hon stack ner till stallet i full galopp och halkade då troligen på betongen ( han inte riktigt se vad som hände). Men hon verkar okej men hon hade ett skrapsår precis vid höger bakknä så jag hoppas att hon inte har gjort det värre nu. 
Men det är väl bara att vänta på domen ifrån Strömsholm...
 

2013-04-28
12:56:00

Hopptävling 21/4
Åkte iväg till Norrköping i helgen för att tävla på Skogslotten Ryttarförening med Brille.
Hoppade en LC (90 cm) och en LB (100 cm). I LC var han jätte fin på framridningen, vaken och glad men hoppade inte toppen. Tror han tycker att 90 är för lågt då han inte taggar till förens man kommer upp i minst 100 cm.
Men inne på banan sen var ha jätte fin men hoppade inte heller super bra då eftersom att han var lite loj. Men vi var felfria och eftersom att det bara var en clear round fick vi en fin liten rossetis.
 
I andra klassen var han som en helt annan häst, han var lite seg på framridningen eftersom han hade fått stå och sova i transporten en stund. Men så fort vi började hoppa taggade han verkligen till, hoppade hur fint som helst.
Inne på banan sen hoppade han minst lika bra trots att det var ett minimalt ridhus med riktigt fruktansvärt underlag. Lyssnade verkligen på mina hjälper och vi kunde verkligen sammarbeta för en gångs skulle.
Blir lätt att han kan själv och då blir det antingen att jag bråkar med honom hela banan eller så får han göra som han vill och då får man inget riktig tryck i språnget och det går bara fortare och fortare.
Men som sagt var han jätte duktig, tog det lungt i omhoppningen då det var läskigt underlag vilket lönade sig då vi lyckades vinna klassen. :)
 
Här är videon från LB (100 cm)
 
http://www.youtube.com/watch?v=iQ921o6Iu00